Maar gelukkig wel te leren is. Daag de saboteurs uit. Voel de spanning maar doe het toch.
Een moedige keuze is in mijn ogen een besluit op basis van jouw morele kompas. Omdat je weet dat dit het juiste is om te doen. Ook al is het spannend, voel je ongemak en weet je niet precies hoe dit besluit uitpakt.
Het maken van de moedige keuze bevindt zich in de stretch zone, buiten jouw comfortzone. Dit maakt de keuze spannend. Omdat jouw brein dit gedrag simpelweg nog niet geïnternaliseerd heeft.
Die spanning wordt veroorzaakt door saboteurs die op de loer liggen. Saboteurs die het bloed al ruiken en klaar zijn om aan te vallen.
Want deze Saboteurs willen maar één ding. Jou behoeden voor gevaar en je (schijn)veilig houden. Word je al bang? Ja? Denk je al 'laat maar zitten?' Dat is precies wat die bloeddorstige saboteurs graag willen.
Ik stel je graag voor aan de Risico Analist. Die ken je vast. Het is een nogal aanwezige schreeuwer die dag en nacht in je oor kakelt ‘Pas op! Kijk uit! Zou je dit nou wel doen?’ Je moet wel van staal zijn wil dit geen effect op je hebben.
Wat denk je van zijn vriend de Scenario Schrijver? Gespecialiseerd in slechte horror films? Die hel, verdoemenis en het einde der tijden predikt. En allerlei onheilspellende ellende in je oor fluistert.
‘Als je dit doet, komt het nooit, maar dan ook nooit meer goed! Dan lig je straks in de goot, kotst iedereen je uit en eindig je alleen en eenzaam!'
Niet echt een aanlokkelijk perspectief zullen we maar zeggen :-)
En als je dan écht je pechdag hebt, komen ook de saboteurs búíten jezelf nog in actie. Je weet wel, die subtiele en liefdevolle mensen uit jouw omgeving. Die jou eens even héél eerlijk gaan vertellen wat ze allemaal vinden van jouw idee. En nee, dit zouden ze zelf nóóít doen! Want stel je eens voor dat….
En vóór je het weet word je overspoeld door een dikke brij van allerlei negatieve gevallen, persoonlijke drama’s en (goedbedoelde) adviezen van anderen. En laat het je twijfelen aan alles waar je hiervoor nog redelijk zeker over was. Help!
Het is dus duidelijk. Als we ons door bovenstaande saboteurs laten leiden gebeurt er nooit meer wat. Maakt niemand ooit meer een moedige keuze.
Maar gelukkig zien we het anders. Kijk maar om je heen. Mensen maken elke dag moedige besluiten. Waar we stiekem een beetje jaloers op zijn. Omdat we dit érgens zelf ook wel willen.
Voor een moedig besluit moet je dus dóór de spanning van die saboteurs heen. Wat hierbij helpt, is dat het een besluit is wat écht belangrijk voor je is. Waarvan je weet én voelt, dit is het goede om te doen. En dit gaat me verder helpen.
Er zijn nog meer elementen die je helpen een spannend besluit te nemen. Kijk eens naar ‘het model voor moedige keuzes’ op de website als je hier meer over wil weten. Misschien heb je er wat aan?
Voor de duidelijkheid, het 'doorduwen' van spannende besluiten helpt totaal niet. Dat veroorzaakt alleen maar paniek. Laat je niet pushen!
Moedige keuzes komen altijd voort uit een beweging die je zelf maakt. Omdat het voor jou belangrijk is. Niet omdat iemand anders je vertelt wat je moet doen.
Het maken van moedige keuzes is het allerbeste te vergelijken met een ouderwetse weegschaal. Een bekende natuurwet. Want als het nieuwe perspectief zwaarder weegt dan de saboteurs die met bloeddorstige ogen liggen te wachten?
Dan versla jij de saboteurs. En voel je de spanning maar doe je het toch.
Mijn ervaring? Hoe vaker je de spanning op zoekt en durft, hoe makkelijker het wordt.
Welke moedige keuze wil jij graag maken?